torstai 3. kesäkuuta 2010

Juhlasetti numero 2...

Toinen setti on nyt kokonaan valmis! Meidän tulevalle eskarilaiselle ja koossa 116cm. Kovin on hempeä ja tyttömäinen, olis ehkä voinut olla hieman räväkämpi minun makuun mutta oikein olen tyytyväinen!


Hame on juuri noin pöyhkeä miltä se kuvassa näyttääkin! Kangasta meni hameeseen 2 metriä!! Hameen kaavana Ottobre 3/2006 Rimpsuhame. Päällyskangas puuvilla-polyesteria ja sisähame ohkaista puuvillabatistia. Frillat on taas rypytetty käsin harsimalla rypytyslanka kahteen riviin ja helmat on rullapäärmätty! Vyötäröllä on ihan kuminauha. Ihana hame ja kunhan ensimmäisen sai tehtyä niin toinen jo meni paljon helpommin, ei siis ollenkaan vaikea mutta hommaa kyllä riittää...


Kaveriksi halusin jonkun valkoisen paidan koska saman sävyistä vaaleanpunaista en löytänyt! Mallin otin jo valmiiksi piirtämästäni kaavasta Ottobre 1/2007 Ruudullinen pusero...


Kankaana samainen valkoinen puuvillabatisti joka on niin kevyttä että sopikin tuohon malliin oikein hyvin koska rypyttyy tosi sievästi! Jotta ei olisi ollut liian tylsä niin laitoin kaula-aukon ympärille sydämen mallisia nappeja, eteen kolme ja taakse myös hihojen saumakohtiin, tuo vähän ilmettä! Mietin myös organza nauhaa mutta olis ollut ehkä hieman liikaa....


Setistä tuli siis tosi hempeä ;) Kuvia päällä ei todellakaan vielä tule koska neiti on aamupäivän tuossa tehnyt pihalla rapakakkusia ja on sen verran tomuinen että kuvataan sitten myöhemmin! Molempia on kyllä jossain vaiheessa sovitettu ja oikein sieviä ovat päällä!

* * * * * * *

Kun nyt on sitten poimutettu ihan kunnolla niin laitan tähän jonkunlaisen ohjeen kumilankapoimutukseen! Minä olen oman ohjeeni lukenut Ottobre-lehdestä ja hyvin on sillä onnistunut!

Tämän näköistä kumilankaa, myydään ihan ompeluliikkeissä ja hinta oli muistaakseni parin euron luokkaa!

-kumilanka kierretään käsin ompelukoneen puolaan, kevyesti venyttäen. Mä venytän niinkuin puoleen väliin maksimi venyvyydestä. Siihen kyllä tulee sellainen oma tuntuma.
- normaalisti laitetaan alalangan tilalle koneeseen...


- Käytän ihan normaalia neulaa, enkä muuta mitään säätöjä koneessa! Normaalilla suoraompeleella mennään! Ottobren ohjeen mukaan ylälangan kiristystä voi hieman löysätä, piston pituutena mulla on 2,5
- Kuten yllä olevassa paidassa, aloitan rypytyksen 1cm reunasta saumavaran kohdalta. Kun olen ensimmäisen rivin ommellut käännös tehdään taas saumavaran kohdalla ilman että lankoja katkaistaan, mä jätän neulan aina tällöin ala-asentoon...ja ompelen pystysuunnassa sen 1cm tai sen verran kun haluan rypytyksille väliä..


- Rypytystä tulee sitten niin monta riviä kun haluaa, jos alalanka loppuu niin uusi ommel kannattaa aloittaa taas saumavaran kohdalta....näin saumuriommel sivusaumassa pitää sitten kumilangan paikoillaan eikä se pääse purkaantumaan!

- Useampia riviä ommellessa venytän kevyesti kangasta jotta saan ompeleen menemään suoraan!


- Lopulta langanpäät päätellään hyvin!

Ja mitä minä olen tässä oman kokemukseni pohjalta järkeillyt niin kankaan laatu vaikuttaa paljonkin siihen millainen on rypytyksen laatu, helmassa kannattaa rypytyksen kanssa käyttää rullapäärmettä ja mitä tiukemmalle puolaat käsin kumilangan sitä enemmän se rypistyy ;)

Toivottavasti joku sai selvää ohjeista ja kysyä saa, autan jos vain osaan!

...Nurjalta puolelta rypytys näyttää tältä...


...Ja oikealta puolelta tältä...


Ja sitten vain kaikki kokeilemaan! Minä lähden vielä viimeisen juhlasetin kimppuun!

22 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Kiitos ohjeista. Olen pitkään halunnut kokeilla kuminauhaommelta, ehkä nyt uskallan kun vaikutti noinkin helpolta.

Ihania juhlaasuja olet tehnyt.

H3idi kirjoitti...

Tuolla asulla on kiva lähteä juhliin!

Kiitos ohjeesta! Kuminauha on jo ostettuna ja paita kuuluu suunnitelmalistani kärkeen... Nyt sain selvyyden siihen, että kuinka tuo "rivinvaihto" tapahtuu. Kiitos ;)

5ara kirjoitti...

Olipas selkeät ohjeet. :) Täytyynee ostaa tuota kuminauhaa ja kokeilla ;P

Marja K. kirjoitti...

Tosi kaunis asu! Minäkin olen tuota kumilankarypytystä harrastanut. Muuten sujuu hyvin ja on helppoa, mutta se, kuinka paljon kangas rypyttyy on aina vähän arvoitus.

MURUHUTTU kirjoitti...

Marja K.: se on tosiaan aina arvoitus! Mä olen tähän asti rypytellyt vain valmiita kaavoja ja toi aikaisemman postauksen pussilakanasta tehty mekko meni ihan fiiliksen mukaan ja sitten saumurilla kavennettiin liikoja pois!

piia kirjoitti...

Tuo hame on niin iiihanan muhkea,
oikea unelma :)
Tosi kaunis setti!

KA kirjoitti...

Ihana setti! Oikein kaunis! :)

Hilla kirjoitti...

Kiitos hyvistä ohjeista kuminauharypytykseen! Sitä on pitänyt monta kertaa kokeilla, mutta vielä en ole uskaltanut. Nyt ehkä uskaltaa, kun ei niin vaikean näköistä ole.

Ja juhla-asu on ihana! :)

yllätysvieras kirjoitti...

Taidat lukea ajatuksia, sillä viimeeksi eilen mietin että miten tuo kuminauharypytys tehdään, mutten malttanut ohjetta alkaa etsiä! Vaikutti melko helpolta, eli ehkä minäkin uskallan sitä kokeilla. Kiitos siis ohjeesta! :)

TanttaRalla kirjoitti...

On kyllä suloinen asu:) Yllättävän paljon menee kangasta tuohon hameeseen! On muutama metri ommeltavaakin...
Täytyy varmaan itsekin kokeilla tuota kuminauharypytystä, kumpparirullakin on jo valmiina.

Hattara kirjoitti...

Ihanat ja niin simppelit värit!
Itse olen jostain ohjeesta lukenut, että sen kuminauhan voi puolata käsin ihan kevyesti, ettei siis venytetä yhtään. Että jos tulee liian rypyllistä, niin kannattaa kokeilla tollainkin.

Mirka kirjoitti...

Ooo!!!! Upea setti!! Ja todellakin, kiitos ompeluohjeesta :)

Carula Q kirjoitti...

Aivan mahtavat hameet ja ihanat suorastaan hienostuneet paidat. Hillitön halu tuli kokeilla tuota kumilankaa;)

pikkuthti kirjoitti...

Kiitos selkeistä ja havainnollisista ohjeista -taidanpa minäkin nyt uskaltaa kokeilla :)

PaaPii kirjoitti...

Ihana asu! Kiitos myös ohjeista :)

Nimelda kirjoitti...

Minäkin tein tuolla ohjeella hameen tuossa keväällä ja HUH HUH, että siinä oli kyllä hommaa! Ne rypytykset... nnnnnngh! Ei tule mieleen alkaa ihan helpolla uudestaan siihen savottaan ;)

Merja kirjoitti...

Voi että kun se näyttää noissa ohjeissasi niin helpolta.. Kiitos niistä, taidan rohkeasti kokeilla ja katsoa mitä mahtaa tulla. Minkähänlainen kangas tähän sopii? Minulla on nimittäin yksi vanha verho mistä meinasin topin itselleni tehdä, mutta mahtaako olla liian ohutta kangasta. Kiitos kuitenkin ohjeista ja inspiroivasta blogista!

Sokrutin kirjoitti...

Kiitos ohjeista!!!

MURUHUTTU kirjoitti...

Merja: mitä ohuempi kangas niin sitä paremmin onnistuu, ainakin uskon niin ;)

Anonyymi kirjoitti...

kiitos ohjeesta :)
terkuin Marsu

Sanne-Maija Morelius kirjoitti...

Paljonko tuo sinun rypytys rypistää? ;). Itse juuri kokeilein ja sain laihan tuloksen, vaikka kiristin puolalle menevää aika paljon....pitkä yö tulossa.

MURUHUTTU kirjoitti...

Mikä kangas sulla on, se mitä rypytät? Mulla oli toi valkoinen puuvillabatistia, eli tosi ohutta ja rypyttyi hyvin. Trikoota jos rypytin niin kiristin kumilangan aika "suoraksi" eli venytin maksimiin melkein!

Toivottavasti onnistuu!